Realitat augmentada

Oi que semblava que no hi arribaríem mai? Doncs preneu-ne bona nota: l’informe Horizon 2010 en la seva edició de Primària i Secundària fa una repassada a les tecnologies emergents i preveu l’eclosió de la Realitat Augmentada en un futur pròxim (molt pròxim!) de quatre o cinc anys.
La Realitat Augmentada (RA) és, sens cap mena de dubte, una d’aquelles tecnologies que fa cinc anys ens haurien sonat a ciència-ficció i supera amb escreix el concepte de Realitat Virtual.

Realitat Augmentada=Realitat Virtual?

 

realitat augmentada

La primera pregunta que ens podem plantejar és aquesta: és el mateix parlar de RA que de RV? La resposta és no. La RV permet crear un entorn o una realitat des de zero, reproduint o inventant nous escenaris. La RA va una mica més enllà: parteix de la realitat mateixa i l’enriqueix, integrant de manera harmònica realitat i tecnologia en un mateix pla. D’aquesta manera s’obren un ventall de possibilitats inimaginables.

Layar: la RA feta realitat!

Disculpeu la redudància, però el fet bé s’ho valia. Des de l’any 2009 han anat sorgint diferents aplicacions de RA. Aquest és el cas de Layar, una aplicació que corre sobre Android i iOS. Les seves possibilitats són fascinants. Servint-se de la localització per GPS, la brúixola i l’acceleròmetre del dispositiu, detecta de manera precisa la localització i projecta, sobre la imatge captada pel l’aparell, tota la informació disponible sobre la localització. Imagineu-vos enfocant la Sagrada Família amb el vostre iPhone i veient com, per art de màgia,  apareixen sobre la imatge diferents informacions, des dels horaris de visita  fins als restaurants més propers ordenats pel criteri de qualitat/preu.

I a l’escola què?

realitat augmentadaDoncs, com passa sempre, aquestes aplicacions acaben saltant de manera natural a tots els àmbits, inclòs el nostre. Al video que teniu a sobre podreu començar a assaborir les possibilitats que ens dóna, només cal un generador de RA que combina codis QR (Quick Response Barcode) impressos sobre paper i una webcam per intepretar-los a partir d’una aplicació online. EZFLAR és un d’aquests generadors.
Malgrat tot, suposo que encara queden dies per poder treballar amb la RA de manera ràpida i còmoda. Jo he intentat fer alguns “pinitos” amb EZFLAR que de moment no han reeixit gaire. Li seguirem la pista!

Fonts
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s